Cum ne relationam cu ceilalti

Cele mai mari probleme cu care ne confruntam ni se par adesea ca vin din relatiile cu ceilalti. Si nu ne putem opri sa nu ne gandim la colegul care ne sapa, la seful vesnic nemultumit, la copilul care nu asculta sau la politicienii care ne distrug viata. Ne este mult mai usor sa ne raportam la ceea ce se afla in afara noastra si sa-i judecam pe ceilalti, indiferent cine sunt ei, colegi de serviciu, membri ai familiei sau guvernanti.

Totul are legatura cu tendinta de a detine controlul la exterior, cel mai adesea in lipsa autocontrolului. Fiecare cauta sa isi exercite controlul asupra situatiilor. Aici apar problemele, in momentul in care nu exista datele interne necesare rezolvarii situatiei (abilitati, competente, vointa, echilibru si autocontrol), atunci invariabil persoana in cauza va cauta sa isi exercite controlul asupra celorlalti, sa ii manipuleze daca poate sau pentru a justifica esecul dand vina pe altcineva.

Sa cautam mai atent in interiorul nostru si s-ar putea sa constatam ca nu ne place ce vedem. De multe ori acuzatiile la adresa celorlalti sunt exact cele pe care ne este teama sa le constientizam in noi insine. Astfel,  ne auto-manipulam si contribuim inconstient la aparitia problemelor,  atat la nivel individual, cat si social. Degeaba acuzam in stanga si in dreapta, ceea ce traim am creat noi toti. Si numai schimbandu-ne relatia cu noi insine, ne vom putea relationa corect cu ceilalti.

Lumea in care traim este un dezastru, deoarece am permis prea de multe ori, chiar in interiorul nostru sa fie un dezastru. Nu putem schimba realitatea exterioara decat schimband-o pe cea interioara. Este foarte greu, stiu. Dar este ceea ce trebuie sa facem. Sa stam de vorba cu noi insine si sa ne intelegem pe noi pentru a-i putea intelege pe ceilalti sau a pretinde sa fim intelesi.

Sa renuntam pur si simplu la tendinta de control si sa ne axam doar pe autocontrol. Sa intelegem ca in relatia cu ceilalti, inclusiv de cuplu sau cu copiii nostri, trebuie sa oferim suport, afectiune, ajutor, indrumare si nu sa incercam sa ne exercitam controlul asupra lor. Daca ne dorim ca ceilalti sa faca asa cum vrem noi, vom fi dezamagiti, ne vom enerva si vom contribui in fapt la manipularea constiintei colective. Fiecare are dreptul la libertatea propriei alegeri, deoarece am fost creati cu liberul arbitru. Dumnezeu ne-a facut acest dar, pe care noi nu stim sa-l respectam si din aceasta cauza am ajuns unii dintre noi sa-l judecam chiar si pe Dumnezeu.

Deci, pe primul plan trebuie sa punem relatia cu noi insine. Ascultand vocea interioara cat mai des posibil, mintea va permite constiintei sa creeze autocontrolul. Mintea este cea responsabila de dorinta de control asupra celorlalti, in minte creste ego in detrimentul sinelui. Atunci cand ego este cel care ne conduce noi de fapt renuntam la puterea sufletului nostru si o cedam celor care sunt experti in manipulare si programare mentala.

A ne lasa condusi de suflet este rezolvarea tuturor problemelor, inclusiv a relatiei cu ceilalti. Si nu faceti greseala sa va lasati pacaliti de cei care va spun ca deschizandu-va sufletul veti fi raniti mai usor. Este cea mai mare minciuna, alaturi de o alta aproape la fel – a permite sufletului sa se manifeste nu inseamna a reactiona emotional.

Sufletul este detinatorul intelepciunii, in timp ce mintea inmagazineaza doar cunostintele si abilitatile. Sufletul este cel care poate genera echilibrul intre corp, minte si emotii. Doar ascultand vocea sufletului,  gasim calea prin care obtinem autocontrolul. Din acel moment problemele dispar pur si simplu, transformandu-se in situatii de viata, iar relatiile cu ceilalti devin la fel de armonioase ca si tesatura interna a propriei fiinte.

Alina Moise

Reclame
Acest articol a fost publicat în dezvoltare personala și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Cum ne relationam cu ceilalti

  1. Andrei zice:

    Foarte interesant articolul și sunt de acord cu mesajul central ce emană din el. Acceptarea realității exterioare este una din cheile însănătoșirii noastre. Ego-ul este cel care creează toate problemele noastre de viață, dar ele există atâta timp cât ne identificăm cu minte. Odată ce realizăm faptul că suntem mai mult decât atât apare eliberarea. 🙂

    • alinamoise zice:

      Corect. Suntem cu mult mai mult decat mintea numai atunci cand reusim sa trecem de ea. Dar pentru aceasta este important sa functioneze si sa facem efortul de a o folosi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s