Emotiile ne controleaza viata

Emotiile sunt cu adevarat cele care ne controleaza viata, dar din pacate sunt prea putini care inteleg asta, iar dintre cei care inteleg sunt si mai putini care si fac ceva pentru a schimba starea de fapt.

Emotiile puternice precum tristetea, frustrarea si furia ne produc cele mai grave probleme, mai ales daca sunt reprimate. In timp se pot produce grave dezechilibre, atat la nivel emotional dar si la nivel fizic, deoarece fiinta noastra reprezinta un tot (minte-corp-suflet), iar noi avem de multe ori tendinta de a uita sau a ignora acest fapt.

Trebuie sa intelegem ca emotiile nu le putem cataloga la nivel simplist, ca bune si rele, acestea exista pur si simplu in noi, iar daca incercam sa le ignoram sau sa le negam ajungem inevitabil la reprimarea lor si la aparitia sub alte forme, uneori aberante. De aceea este nevoie sa fim perfect constienti de existenta fiecarei emotii, cautand sa controlam modul ei de manifestare.

Cand simtim ca tristetea tinde sa se instaleze in viata noastra, primul pas este sa recunoastem faptul in sine si imediat sa luam masuri de contracarare a ei (linistirea mintii, meditatie, iesiri cat mai dese in aer liber, programarea unor activitati care sa ne aduca macar mici reusite etc).

In ceea ce priveste frustrarea, lucrurile sunt mai complicate, deoarece aici intervin foarte multi factori din categoria dorintelor si aspiratiilor, in contextul interactiunii cu ceilalti si mai ales cu mediul social, de multe ori viciat. In timpurile pe care le traim este aproape imposibil sa nu te confrunti cu frustrarea incepand din scoala, continuand la locul de munca sau doar privind la TV. Care este solutia? Tine de modul cum putem gestiona fiecare situatie in parte. Ceea ce este esential consta in faptul ca nu trebuie sa aruncam vina pe altcineva pentru neputintele si deziluziile noastre si nu trebuie sa lasam sa ne cuprinda invidia sau ura. Nu avem voie sa ne lasam in voia sortiisolutia ar fi:autocunoastere dublata de autocontrol, incredere in fortele proprii, vointa si perseverenta.

Despre furie se pot spune foarte multe. In primul rand trebuie sa stim ca furia este o emotie secundara, intarita de tristete si cimentata de depresie. Iar atunci cand nu mai suntem in stare sa o detectam, intram in adevaratul cerc vicios, din care riscam sa nu mai putem iesi, deoarece existenta furiei alimenteaza tristetea si depresia. Daca alegem sa ne manifestam, riscam sa ajungem in situatii grave, care pot duce la distrugerea vietii noastre si a altora. Daca insa o reprimam, putem ajunge la mari dezechilibre emotionale, care pot culmina cu boli fizice sau chiar psihice. De aceea este necesar sa recunoastem existenta furiei si sa o canalizam catre ceva benefic – de exemplu catre intarirea vointei si catre perseverenta. Este important sa gasim solutiile potrivite, ca data urmatoare sa nu ne mai regasim in situatia care a generat furia, iar daca totusi lucrurile se repeta, deoarece este ceva care nu tine de noi, ci de un anumit context sau depinde de alti, pur si simplu trebuie sa fim pregatiti spre a ne putea controla reactiile in orice moment.

 Pentru ca toate acestea sa fie posibile este necesar sa ne manifestam o totala libertate interioara – sa comunicam permanent cu noi insine, sa alegem sa ne exploram emotiile, sa le intelegem, sa le acceptam si mai ales sa le eliberam, in asa fel incat sa ne fie bine si noua si nici sa nu-i afectam pe altii. Este greu dar nu imposibil si odata alaeasa aceasta cale totul devine mai simplu.

Alina Moise

Reclame
Acest articol a fost publicat în autocunoastere si autocontrol și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Emotiile ne controleaza viata

  1. Cu siguranta asta asa e … fara sa ne dam seama ne lasam controlati de propriile emotii, si ne trezim in tot felul de situatii neplacute apoi, fara sa stim motivul …

  2. DANIEL zice:

    In timpul de fata asemenea lectura e mana cereasca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s