Dincolo de minte si de ego suntem cu adevarat noi

Probabil ca multi dintre noi ne-am intrebat ce este ego, macar din curiozitatea specific omeneasca, daca nu din dorinta de a ne cunoaste mai bine pe noi insine.

Eu consider ca ego este un program mental construit initial pentru a reprezenta interfata cu societatea, care insa cu timpul a preluat controlul si ne-a blocat accesul catre sinele nostru profund. De aceea ego cauta intotdeauna sa se substituie constiintei si astfel ne impiedica sa fim cu adevarat noi insine. Albert Einstein considera ca ego este doar „iluzia optica a constiintei”.

Ego ne raneste sufletul si ne inchide spiritul, rapindu-ne libertatea interioara si nu ne permite sa auzim  acea voce din interiorul nostru care incearca permanent sa ne atraga atentia ca suntem mult mai mult decat mintea noastra. Iar ego se afla in minte si de cele mai multe ori detine controlul in detrimentul sufletului si spiritului nostru. De aceea este necesar sa linistim mintea, chiar sa o oprim pentru un timp spre a putea asculta acea voce interioara, care detine adevarata intelepciune.

Trebuie sa intelegem ca ego este intotdeauna nemultumit, in cautare de ceva si aproape imposibil de satisfacut, deoarece el are nevoie de o satisfactie pur materiala. Ego este cel care ne spune ca doar posesiunile materiale ne pot aduce fericirea si astfel ne provoaca din ce in ce mai multe probleme emotionale, suferinta si pana la urma nefericire. Si astfel ajungem la intelepciunea budhista, care ne spune clar ca in starea ei obisnuita, mintea umana creeaza suferinta si nefericire.

Noi oamenii, avem tendinta de a ne identifica aproape in totalitate cu gandurile noastre si cu emotiile care le insotesc, ramanand astfel intr-o stare de inconstienta din punct de vedere spiritual. De aceea, viata noastra se desfasoara mai mult dupa principiul „vanarii de vant” – alergam dupa himera fericirii viitoare care duce inevitabil la pierderea momentului prezent. Ego se substituie constiintei si ne taie legatura cu ceea ce se petrece acum si astfel nu ne mai putem relationa corect cu realitatea in lipsa constientei si pierdem oportunitati, fiind incapabili de a sesiza sincronicitatile care apar in viata noastra, confundandu-le in cel mai fericit caz cu simple coincidente.

Ego a fost definit cel mai bine de Eckhart Tolle„un conglomerat de forme mentale si tipare mental-emotionale conditionate, care reapar si in care s-a investit sentimentul de sine”. Cred ca a surprins perfect cea ce reprezinta ego si mai ales de ce trebuie neaparat sa facem tot ce putem ca sa nu ne mai lasam condusi de acesta, deoarece se afla chiar la baza tuturor formelor de manipulare existente in societatea in care traimAceste forme-gand si tipare conditionate ne restrang libertatea interioara, avand drept consecinta o tendinta de acceptare a restrangerii permanente a libertatil exterioare, prin lipsa de reactie la incalcarea unor drepturi fundamentale, inclusiv a dreptului la viata. 

Ego inseamna identificare cu tot ceea ce inseamna formamentala, emotionala, fizicain detrimentul constiintei . Din aceasta cauza s-a pierdut legatura cu valorile fundamentale, deoarece ego  considera „de valoare” doar ceea ce are o stransa legatura cu posesiunile, banii si statutul social. Din aceasta cauza societatea actuala se afla in colaps, deoarece majoritatea isi definesc identitatea in functie de ceea ce poseda (bani, proprietati sau chiar alti oameni!) si de felul in care sunt priviti de ceilalti. Iar atunci cand intervin schimbari neprevazute se produc mari dezechilibre din punct de vedere emotional. Si cu cat mai multi indivizi experimenteaza acest tip de dezechilibru, totul se transmite catre societate si s-a intrat intr-un cerc vicios, care pare fara iesire.

Singura solutie reala pentru toate problemele cu care ne confruntam este reducerea influentei ego-ului in viata noastra de zi cu zi. Linistirea mintii spre a putea auzi adevarata noastra voce interioara si reconectarea cu sufletul si spiritul nostru, pentru recastigarea libertatii interioare. Astfel se va crea un spatiu care va insemna revenirea la valorile fundamentale ale fiintei umane: respectul fata de viata, compasiunea, iertarea, increderea reciproca, solidaritatea, generozitatea si intelegerea.

 

Alina Moise

Reclame
Acest articol a fost publicat în ajutor pentru suflet și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s