Meditatia cu un Maestru

Am sa prezint doua carti care pe mine ma ajuta foarte mult pe calea mea spirituala. Este vorba despre ”Meditatia – desavarsirea omului intru bucuria Divinului” si ”Aripile Bucuriei” ( aparute la editura Herald) – ambele scrise de catre Maestrul Sri Chinmoy. Pentru mine aceste carti au venit exact la timp, spre a ma ajuta sa inteleg care sunt urmatorii pasi pe drumul pe care mi l-am ales si mi l-am asumat.

In primul rand am sa va spun cateva cuvinte despre autor. Maestrul Sri Chinmoy (1931-2007), nascut in Bengal – a intrat intr-o comunitate spirituala de la varsta de 12 ani (20 de ani petrecuti in ashram). Viata sa de practica spirituala intensa cuprindea: meditatii (pana la 14 ore pe zi), scrierea de poeme, eseuri, cantece devotionale, practicarea atletismului (creatorul ” World Harmony Run”) si a serviciului dedicat in folosul intregii omeniri. Din 1964 pana in 2007 a trait la New York si a servit drept ghid spiritual pentru discipoli din peste 80 de centre spirituale din intreaga lume (carora nu le-a perceput nicio taxa pentru invataturile sale). Ca parte a serviciului sau dedicat omenirii, a condus meditatii pentru pace impreuna cu ambasadori si membri ai staff-ului ONU, reprezentanti ai Congresului SUA si ai Parlamentului Marii Britanii. A dus o viata foarte activa, spre a fi un exemplu personal – demonstrand ca spiritualitatea nu este o evadare din lume, ci o transformare a ei. A scris peste 100 de carti (piese de teatru, poeme, povesti, eseuri, comentarii si raspunsuri pe teme de spiritualitate), a pictat mii de tablouri si a compus peste 10.000 de cantece devotionale (mai multe amanunte pot fi gasite pe http://www.srichinmoy.org/).

In continuare, am sa va prezint cate ceva din cartea ”Aripile Bucuriei” pe care o mai puteti gasi la editura Herald.

”Noi toti suntem cautatori si telul nostru este acelasi: sa obtinem pace, lumina, bucurie, sa obtinem unitate cu Sursa noastra si sa traim vieti pline de satisfactie adevarata.
A trai in bucurie inseamna a trai in viata interioara – care conduce la realizarea-de-sine – adica la realizarea-lui-Dumnezeu – Divinitatea care se afla adanc in interiorul fiecaruia dintre noi, asteptand sa fie descoperita si revelata.
Numai daca hranim viata interioara, poate sa aiba sens real viata exterioara! Cum sa facem conexiunea dintre viata interioara si cea exterioara? Daca cunoastem arta divina a meditatiei, putem uni in mod constient si treptat aceste doua lumi.
Cand practicam meditatia, fiecare moment devine o oportunitate pentru a renunta la depresie, frustrare, teama, frica si alte insusiri negative si a pune in lumina calitatile divine ale lumii interioare: dragostea, pacea, bucuria, lumina.
O persoana spirituala trebuie sa fie o persoana normala, o persoana de calitate. O persoana spirituala, pentru a-l atinge pe Dumnezeu, trebuie sa aiba o spiritualitate practica in activitatile cotidiene. Prin practica divina, impartasim bogatia noastra interioara si simtim o motivatie divina in spatele fiecarei actiuni si impartim rezultatele cu ceilalti.
Daca acceptam viata spirituala in adevaratul inteles al cuvantului, noi nu renuntam la lume si nici nu incercam sa evadam din lume. Noi imbratisam lumea si incercam sa implinim lumea intr-un mod divin, in modul in care Dumnezeu doreste.
Trebuie sa acceptam lumea asa cum este. Daca nu acceptam ceva, cum vom transforma acel lucru?
Rugaciunea si meditatia – doua fete ale aceleiasi monede: cand ma rog – eu vorbesc si Dumnezeu ma asculta; cand meditez – eu ascult si Dumnezeu vorbeste. Cand ne rugam ne inaltam la Dumnezeu; cand meditam Dumnezeu coboara la noi!
Oricine poate practica spiritualitatea, indiferent de religia careia ii apartine! Un adevarat cautator spiritual va avea cel mai adanc respect si veneratie pentru toate religiile. Fiecare religie este o ramura din Copacul lui Dumnezeu. Adevarata spiritualitate nu cere renuntarea la nicio religie! Daca voi ramaneti la vechea voastra religie si practicati viata spirituala, veti fi capabili sa ajungeti foarte rapid la tel. Propria voastra religie va va da increderea constanta in ceea ce faceti. De ademenea, s-ar putea sa simtiti ca aveti nevoie sa transcendeti religia. In ambele cazuri telul vostru este sa il realizati pe Dumnezeu, care cuprinde toate religiile si totodata este dincolo de ele.
Pentru a deveni una cu Dumnezeu, trebuie sa incepeti in mod constient calatoria spirituala.
Trezirea de sine/Inseamna/Inflorirea lui Dumnezeu/In si prin mine.”

Cartea ”Meditatia – desavarsirea omului intru bucuria divinului” reprezinta o culegere de intrebari si raspunsuri ale Maestrului referitoare la practicarea meditatiei.

”Ce este meditatia? – trezirea de sine a omului si daruirea de sine a lui Dumnezeu. Atunci cand trezirea de sine a omului si daruirea de sine a lui Dumnezeu se intalnesc, omul devine nemuritor in lumea interioara si Dumnezeu este implinit in lumea exterioara.
De ce meditam? – deoarece aceasta lume a noastra nu ne poate implini. Suntem in mod constant la cheremul fortelor negative ce se afla peste tot in jurul nostru: gelozia, frica, indoiala, grija, teama si disperarea. Doar cu ajutorul meditatiei putem obtine pacea durabila, pacea divina.
Daca meditam cu insufletire dimineata si primim pace doar un minut, acel minut de pace va insoti intreaga noastra zi. Iar atunci cand avem o meditatie de cel mai inalt ordin, vom primi cu adevarat pace, lumina si beatitudine de durata.
Daca intram in meditatie pentru a fugi de lume si a uita suferintele noastre, atunci o facem dintr-un motiv gresit. Daca intram in viata spirituala din cauza frustrarilor si insatisfactiilor noastre, probabil ca nu vom ramane in viata spirituala.
Daca o persoana nu crede in Dumnezeu, ea poate practica meditatia dar nu va obtine nimic. Meditatia este cea care conduce catre Dumnezeu. Daca nu credeti in Dumnezeu, atunci normal ca nu veti urma aceasta cale.
Meditatia nu inseamna doar a sta in tacere timp de cinci sau zece minute. Ea cere un efort constient. Trebuie sa ne calmam, sa ne linistim mintea. In acelasi timp mintea trebuie sa fie vigilenta astfel incat sa nu permita niciunui gand sau dorinta sa intre. Atunci cand putem sa ne facem mintea calma si linistita, simtim cum o noua creatie se iveste in interiorul nostru. Cand mintea este libera si linistita si intreaga noastra existenta devine asemenea unui vas gol, fiinta noastra interioara poate invoca pace, lumina si beatitudine pentru a intra in acest vas si a-l umple. Aceasta este meditatia!
Cum incep meditatia? – daca sunteti un incepator absolut, atunci puteti incepe prin a citi cateva carti spirituale sau scripturi. Aceasta va va oferi inspiratie. La inceput ar trebui sa nu va ganditi la meditatie. Incercati doar sa stati deoparte o anumita perioada, rastimp in care veti incerca sa fiti calm si linistit – veti incerca sa simtiti ca aceste cinci minute apartin fiintei voastre interioare si nimanui altcuiva. Apoi, cand incepeti sa meditati – regularitatea este de o importanta uriasa: o practica regulata la o ora regulata.
In fiecare zi este un singur lucru de invatat: cum sa fim cu adevarat fericiti!

Sper sa va ajute aceste cuvinte ale Maestrului Sri Chinmoy si sa va inspire spre a porni pe propria cale spirituala. Iar pe cei cu adevarat interesati ii sfatuiesc sa isi caute aceste carti si sa le citeasca, pentru bucuria sufletului si linistirea mintii.

Reclame
Acest articol a fost publicat în carti pentru suflet, exemplul personal și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s