Povestiri din piata libertatii (2)

Intre solidaritate si indiferenta

Vremea este cea care ne creeaza cel mai mare disconfort, deoarece este departe de a fi solidara cu noi, cei care am ales sa ne afirmam dreptul la libertate, cu demnitate si fara a tine cont de gradele cu minus, viscol, jignirile si nesimtirea celor de la putere. Cu fiecare zi ce trece, suntem din ce in ce mai determinati, sa continuam sa rezistam, pana in momentul in care vremea va reveni la sentimente mai bune si vor putea veni alaturi de noi din ce in ce mai multi. Spre cinstea lor, majoritari sunt cei trecuti de 60 de ani, decanul de varsta fiind un domn de 89 de ani, care vine zilnic, fara sa tina cont de faptul ca isi pune viata in pericol – mi-a spus ca nu vrea sa paraseasca aceasta lume lasand tara sa fie distrusa de acesti oameni de nimic!

Am sa ma refer mai intai la indiferenta unora dintre concetatenii nostri, care trec pe langa noi, suspect de grabiti, fara sa arunce macar o privire, dar exista si altii, e adevarat foarte putini, care privesc ostentativ in alta parte. Ar mai fi o categorie – a celor care se simt rusinati, trecand pe langa noi fara sa se exprime in niciun fel, probabil de teama de a nu avea ceva de suferit la serviciu – acestia trec la fel de grabiti, dar cu privirea in pamant. Cine stie cati altii evita pur si simplu sa treaca prin zona, mai ales de cand s-a dovedit ca suntem filati si filmati permanent de catre servicii.

Presa portocalie fie ne ignora total, fie incearca prin toate mijloacele sa ne puna diverse etichetenebuni, activisti, agitatori platiti de diverse partide, etc. Iar cele cateva posturi TV si ziare, care mai arata prezenta noastra in strada, au deja alte subiecte mult mai suculente, decat cateva mii de oameni, raspanditii prin pietele oraselor tarii, care se incapataneaza sa ceara dreptate, demnitate, libertate, unitate, solidaritate si mai ales demisia guvernului si a presedintelui.

Totusi, cea mai importanta este solidaritateaexprimata in cele mai diverse moduri: de la trecatorii care ne incurajeaza, continuand cu cei care se si opresc macar pentru cateva minute, pentru a se exprima liber, impreuna cu noi; pana la oamenii cu suflet mare, care aduc un ceai, un pateu sau un covrig. M-a impresionat o doamna micuta de statura, de peste 50 de ani (foto), care ne-a adus ceai in mai multe sticle invelite in folie (ca sa nu se raceasca) – venind tocmai din Berceni!

Dar cea mai impresionanta este solidaritatea dintre noi, mai ales cand apar provocatorii, care incearca prin orice mijloace sa strice atmosfera, pentru ca autoritatile sa aiba motiv sa ne interzica accesul in zona.

Intr-una din zile am fost agresata de catre un individ, care avea un fular peste fata – imediat am fost inconjurata si sustinuta de catre mai multi colegi de protest. Individul nu s-a lasat si s-a dus chiar el la jandarmi, cerandu-le, cu tupeu, sa ma evacueze pe mine din piata, pentru ca nu-i convenea pancarta pe care eu o purtam. Ceilalti m-au sustinut si au depus marturie ca m-a agresat. Jandarmii au insistat sa depun plangere si tocmai aceasta insistenta mi-a dat de gandit, deoarece era chiar ziua in care Consiliul General, dominat de PDL, nu a aprobat initiativa societatii civile, care sustinea ca Piata Universitatii sa devina o agora, in care oricine sa poata protesta liber, fara interdictii. Probabil ca se dorea ca eu sa depun plangere, pentru ca ei sa poata spune, ca pentru siguranta noastra sunt nevoiti sa ne interzica accesul in zona. Provocatorul nu si-a atins tinta, a plecat si nu l-am mai vazut prin piata. Dar nu cred ca se vor lasa, deoarece sunt constienti, ca daca noi rezistam gerului cumplit, cand vremea se va indrepta, nimic nu va mai putea opri aceste proteste, care ii vor impiedica sa isi duca la indeplinire planurile de fraudare a alegerilor.

Alina Moise

Am sa las din nou imaginile sa vorbeasca:

si bineinteles ca va urma…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Romania și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s