Trauma psihica – rana care nu sangereaza

Psihicul uman poate fi ranit uneori atat de grav incat chiar viata poate fi pusa in pericol. Atunci cand sufletul se afla in suferinta, uneori apar anumite semne, dar exista si cazuri cand semnele nu sunt vizibile si un soc, oricat de mic, poate fi fatal.

O situatie poate genera o trauma psihica numai atunci cand sunt depasite posibilitatile si capacitatile persoanei in cauza de a accepta situatia si a merge mai departe. Astfel, pentru cineva aceeasi situatie poate avea un efect traumatizant iar pentru altcineva poate reprezenta doar o experienta stresanta.

Trauma psihica poate avea o componenta existentiala, chiar vitala, cu consecinte majore pentru intreaga viata, in cazul in care situatia care o genereaza reprezinta o amenintare la integritatea fizica, psihica sau un atac la stima de sine si existenta sociala (incluzand libertatea, onoarea, apartenenta, statutul profesional sau social).

Ranile sufletului nu sangereaza, nu pot fi pansate sau operate, se vindeca foarte greu si niciodata complet! Ganditi-va ca o banala operatie de apendicita lasa o cicatrice care isi poate face simtita prezenta la schimbarile de vreme. Cicatricele sufletesti isi fac si ele simtita prezenta la orice schimbare de dispozitie emotionala.

Trauma apare in orice context in care sunt implicate sentimentele si determina o modificare la nivel fizic, sufletesc si spiritual, iar urmarile nu dispar niciodata complet.

O experienta traumatizanta poate dezechilibra si pe cel mai stabil si echilibrat dintre noi, de fapt trauma poate fi resimtita mult mai dramatic de oamenii considerati puternici, care au tendinta sa creada ca lor nu li se poate intampla nimic.

Trauma psihica a fost definita in ultimii ani ca ”un eveniment vital de discrepanta intre factori situationali amenintatori si posibilitatile individuale de surmontare; apare cu sentimente de neajutorare, de abandon lipsit de aparare si determina o zdruncinare de durata a intelegerii de sine si a intelegerii lumii”. Astfel, putem observa ca trauma vizeaza atat modul in care omul se percepe pe sine, felul in care traieste, cat si perceptia sa asupra lumii – toate acestea fiind insotite de senzatia de pierdere a controlului, de neajutorare, slabiciune, vulnerabilitate.

Experienta traumatizanta va functiona apoi ca un filtru al realitatii viitoare, putandu-se ajunge la distorsiuni destul de grave, in functie de sentimentele traite in trauma la intensitate maxima si care pot fi incepand de la confuzie, neajutorare, frica – pana la anxietate, furie sau chiar ura.

Eu consider ca exista trei tipuri de traume: existentiale, de pierdere si de atasament.

Traumele existentiale implica frica de moarte fizica sau sociala si pot duce la o conduita de retragere si evitare.

Traumele legate de sentimentul de pierdere sunt activate de moartea unei persoane dragi sau de separarea brusca de cineva drag si implica frica de a fi parasit – genereaza depresie, dependenta, tulburari somatice, scaderea imunitatii.

Traumele de atasament sunt intotdeauna legate de sentimente de respingere (de catre parinti, anturaj sau societate) si genereaza neincredere  si chiar neputinta de a iubi sau de a permite sa fie iubit.

Dupa trairea unei traume tendinta este de a evita – amintirile, situatiile, sentimentele – de fapt de a fugi de sine, cautand refugiul in munca, in grija pentru altii etc.

Solutia? Nu este universal valabila, deoarece fiecare dintre noi este unic si astfel si trauma este unica.

Iata totusi cativa pasi care ar trebui urmati dupa depasirea socului initial (eventual cu ajutorul unui psiholog, in functie de gravitate):

–          in primul rand trebuie acceptata situatia!

–          apoi  intervine taria de a nu ceda dorintei de fuga, deoarece nimeni nu are unde fugi de sine!

–          a invata sa traiesti cu trauma, constatand astfel, pas cu pas, ca ne putem bucura de viata doar daca nu fugim de ea!

Psiholog clinician

 Alina Moise

Acest articol a fost publicat în ajutor pentru suflet și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Trauma psihica – rana care nu sangereaza

  1. Ana zice:

    trauma pishica e una dintre cele mai grave obstacole pe care le poti intalni..

  2. vio zice:

    suntem un popor traumatizat de secole si milenii si decit s-a ne vindecam mai bine alegem calea mai usoara si mai scurta iata un exemplu // cind au venit agresorii peste noi l-au ucis pe Ion si i-au luat caruta si caii lui Vasile i-au taiat mina si lui Gheorghe i-au luat nevasta . crede-ti k Gheorghe s-a dus sa-si salveze nevasta ? nicidecum i-a luat nevasta lui Vasile si caruta lui Ion // extindeti asta la un nivel mai mare si ve-ti vedea k asta se intimpla in tara noastra si de aceea este atit de multa lume in suferinta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s