Tricolorul din suflet

Eu port tricolorul in suflet.  Nu sunt vorbe mari. Iubesc Romania de cand ma stiu. M-am nascut cu iubirea asta in suflet, iar povestile bunicului, erou decorat al razboiului de reintregire, au intarit-o spre a rezista presiunii sistemului, care induce permanent rusinea de a fi roman.

O televiziune a initiat o campanie de arborare a tricolorului timp de o luna de zile, pana pe 1 Decembrie, de Ziua Nationala, campanie intitulata ”Pe tricolor e scris Unire!”. Ma alatur acestei campanii din tot sufletul.

Pentru sceptici si pentru cei prea indoctrinati de sistem, dar si pentru cei, care desi  inca poarta in ei iubirea de tara, se tem sa o arate, spre a nu fi catalogati drept nationalisti sau fraieri, voi da cateva citate, din scrierile unor oameni din secolele trecute, care explica foarte bine ce inseamna patrie, patriot, patriotism.

Am sa incep cu ceea ce spunea un francez, Paul Bourde, in anul 1896, din cartea sa intitulata ”Patriotul”.

”Patria este legatura care ne uneste cu semenii de acelasi neam cu noi, cu cei din trecut si cu cei din viitor, ca si cu cei din prezent; ea e simbolul binefacerior pe care le primim si al datoriilor ce ne impun aceste binefaceri. Patria e ca un camp pe care il semanam si il seceram totdeauna – seceram semanaturile stramosilor nostri si semanam pentru urmasii nostri.

De n-ar fi patria nu am fi avut stramosi si de n-ar fi fost stramosii care au sfintit-o cu sangele lor, nu am fi avut tara. Civilizatia vine de la stramosi, dar contemporanii tai te fac sa te bucuri de ea.

Tarii tale ii datorezi cultura spiritului tau, dobandirea intelepciunii, libertatea in care traiesti, binele in care te afli. Patria te invaluie ca si aerul, te hraneste fizic dar si spiritual. In tot ce crezi ca e al tau: gusturi, dorinte, pasiuni – vei gasi inraurirea patriei si urma culturii ce ti-a dat ea.

Pregateste-te sa auzi multi batandu-si joc de patriotism in insasi limba patriei… Acestia sunt spirite false, a caror parere nu valoreaza nimic, ori sunt inimi nevrednice, care fug de implinirea datoriei lor.

Oamenii nu pot trai departe de societatea semenilor lor si nu e societate durabila fara onestitate si nu e onestitate reala fara patriotism.

Nu te teme ca iubirea de tara te va rataci, caci ea e potrivita cu ordinea lucrurilor. Nu te considera un om oarecare, ci ca Roman (nota mea); Romania (nota mea) te leaga de restul lumii si daca rupi aceasta legatura, te dezlegi de toata omenirea.

Patria e ca un corp viu, a carui sanatate atarna de activitatea membrelor sale; daca membrele nu-si indeplinesc bine functiunile, corpul e in primejdie. Patria e cu atat mai puternica, cu cat cetatenii isi indeplinesc indatoririle mai bine. Omul fara indatoriri de implinit nu isi implineste destinul. Astfel, interesul patriei si al tau sunt aceleasi si cand o servesti pe ea, de fapt pe tine te servesti!

Oricat de umila ti-ar fi soarta, nu uita niciodata ca esti membru al patriei si ca purtarea ta te priveste nu numai pe tine, ci si pe cei care vor veni dupa tine. Fii incredintat de aceasta si viata ti se va innobila, demnitatea ti se va mari, te vei simti folositor, responsabil, puternic, vesel ca traiesti o viata implinita.

Patria te ajuta in toate ceasurile vietii. Binele comun e si binele tau. In toate lucrurile, interesul tau particular e in unire cu interesul general”.

Ati vazut ce spunea un francez, iata ce spun si romanii; Ioan Grigoras, in cartea sa din 1982: ”Personalitatea morala” spune: ” Patria nu se identifica doar cu simpla totalitate a cetatenilor … ea se dimensioneaza superior in planul valorilor morale… Morala este constiinta relatiei dintre valorile generale si cele individuale, de aceea interesul individual este dependent de cel general si fericirea individuala nu are sens etic decat in armonie cu cea generala.”

Barbu Stefanescu Delavrancea – ”Patria si patriotismul”, 1923: ” Patria si patriotismul sunt in primul rand de domeniul instinctului. Ne nastem cu asemenea nazuinte fundamentale. Patria este inlauntrul nostru si o ducem cu noi peste mari si tari… Patria nu e pamantul pe care traim din intamplare, ci e pamantul plamadit cu sangele si intarit cu oasele inaintasilor nostri. De aceea patriotismul este simtamantul activ si covarsitor al generatiilor actuale, care binecuvanteaza parintii, mosii si stramosii, mai mult ca pe ele, adeseori invrajbite in vrajmasii, dar totdeauna unite in amintirea celor din trecut.

Patria nu vinde dintr-o abstractiune, ci dintr-o notiune concreta, de la ”pater”, din parinti, mosi si stramosi – ei ne sunt patria.”

Ca psiholog am sa va aduc aminte, ca dincolo de orice, patria reprezinta satisfacerea unei nevoi de baza – nevoia de apartenenta (din dictionar: nevoia de apartenenta inseamna comuniunea cu cei din jur, apropierea de un grup, acceptarea acestuia ne invata sa respectam reguli si norme, ne ofera drepturi si responsabilitati. In acelasi timp, nevoia de apartenenta ne ofera si un cadru sigur si mai placut de viata – suntem fiinte sociale, si chiar daca suntem fericiti, nu putem fi pe deplin fericiti singuri.)

 

Viata noastra are nevoie de iubire pentru a se implini, dar pentru a avea iubire trebuie sa intelegem iubirea totala, neconditionata. Eu am pornit de la iubirea pentru parinti si  pentru Romania si astfel am putut sa inteleg iubirea lui Dumnezeu – ceea ce va sfatuiesc si pe voi.

 

Deoarece eu cred in puterea exemplului personal, am sa atasez textului cateva fotografii relevante. Tricolorul il port in suflet dar si la vedere – el sta la loc de cinste in casa mea si ma insoteste in calatoriile mele.

… cu familia si tricolorul, cu tricolorul pe varf de munte: in Fagaras – pe acoperisul Romaniei, varful Moldoveanu; in Ceahlau – pe varful Toaca, pe varful Cozia si in Retezat, cu tricolorul la -20 de grade in Piata Universitatii.

Alina Moise

Reclame
Acest articol a fost publicat în exemplul personal, te iubesc Romania! și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s