Stii sa te iubesti cu adevarat?

Intr-o zi am constatat ca nu stiam sa ma iubesc cu adevarat. Ma judecam pentru tot si toate, ma invinovateam pentru tot raul lumii, uneori ma si autopedepseam. Nu ma iertam, pentru ca nu stiam sa ma iubesc. Desi credeam ca iubesc viata, de fapt nu stiam sa o traiesc. Uitasem sa ma bucur de razele soarelui, de sunetul muzicii, de linistea muntilor… Treceam prin viata … asa ca intr-un iures… de fapt fugeam de viata insasi, fara sa stiu.

Intr-o zi am invatat sa-i iert pe toti, sa nu-i mai judec si sa-i accept exact asa cum sunt, chiar daca nu pot fi de acord cu ei. Si atunci am constientizat ca eu eram in dezacord cu mine, de multe ori. Si am invatat sa ma iert, judecandu-ma doar pentru faptele mele, iertandu-ma pentru ele, ca sa nu le mai repet ! M-am acceptat exact asa cum sunt, spre a ma schimba in fiecare zi, evoluand!

Intr-o zi iuresul s-a oprit. Eu sunt in acord cu mine si nu mai fug de viata – o traiesc! Ma bucur de cele mai simple lucruri si ma simt bine. Am invatat sa ma iubesc cu adevarat!

Am constatat, ca psiholog, ca principala sursa a durerii si suferintei se regaseste in neiertarea si in neiubirea de sine. Si in niciun caz nu ma refer aici la iubirea narcisica, egotica. Aceea nu e iubire, ci anti-iubire!

Sfatul meu, pentru voi toti este atat de simplu, dar nu usor de realizat, recunosc asta, din propria mea evolutie: iertati-va si iubiti-va! si veti incepe sa traiti cu adevarat!

Este nevoie de multa credinta si de si mai multa vointa, combinata cu perseverenta. Modalitatea de realizare se poate gasi pe calea meditatiei. Eu asa am reusit. Am mai scris despre experienta mea legata de meditatie si promit ca am sa mai scriu, deoarece chiar si pe aceasta cale exista posibilitatea de a gresi sau a te rataci. Dar niciodata nu te poti pierde si aceasta este partea care confera siguranta! Dar mai multe despre meditatie zilele urmatoare.

psiholog clinician Alina Moise

Deoarece cuvintele mele pot sa fie sarace, am gasit un poem care va vorbeste mult mai bine decat mine despre iubirea de sine: „When I loved myself enough” de Kim & Alison McMillen

”În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am înțeles că în toate împrejurările, mă aflam la locul potrivit, în momentul potrivit.
Și atunci, am putut să mă liniștesc.
Astăzi, știu că aceasta se numește … Stimă de sine.

 

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am realizat că neliniștea și suferința mea emoțională, nu erau nimic altceva decât semnalul că merg împotriva convingerilor mele.
Astăzi, știu că aceasta se numește … Autenticitate.

 

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să doresc o viață diferită și am început să înțeleg că tot ceea ce mi se întâmplă, contribuie la dezvoltarea mea personală.
Astăzi, știu că aceasta se numeste … Maturitate.

 

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am început să realizez că este o greșeală să forțez o situație sau o persoană, cu singurul scop de a obține ceea ce doresc, știind foarte bine că nici acea persoană, nici eu însumi nu suntem pregătiți și că nu este momentul …
Astăzi, știu că aceasta se numește … Respect.

 

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am început să mă eliberez de tot ceea ce nu era benefic … Persoane, situații, tot ceea ce îmi consumă energia. La început, rațiunea mea numea asta egoism.
Astăzi, știu că aceasta se numește … Amor propriu.

 

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să-mi mai fie teamă de timpul liber și am renunțat să mai fac planuri mari, am abandonat Mega-proiectele de viitor. Astăzi fac ceea ce este corect, ceea ce îmi place, când îmi place și în ritmul meu.
Astăzi, știu că aceasta se numește … Simplitate.

 

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să mai caut să am întotdeauna dreptate şi mi-am dat seama de cât de multe ori m-am înșelat.
Astăzi, am descoperit … Modestia.

 

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să retrăiesc trecutul şi să mă preocup de viitor. Astăzi, trăiesc prezentul, acolo unde se petrece întreaga viață. Astăzi trăiesc clipa fiecărei zile.
Și aceasta se numeste … Plenitudine.

 

În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am înteles că rațiunea mă poate înşela şi dezamăgi. Dar dacă o pun în slujba inimii mele, ea devine un aliat foarte prețios.
şi toate acestea înseamnă … Să ştii să trăiești cu adevărat.”

Acest articol a fost publicat în ajutor pentru suflet, dezvoltare personala și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Stii sa te iubesti cu adevarat?

  1. vio zice:

    ce usor este de zis as vrea s-a te vad dk poti ierta si iubi o persoana care ti-a distrus viata da asa este ai dreptate asa vrea D-zeu s-a iertam si s-a iubim chiar pe dusmanul de moarte dar ce faci cind ai de oferit iubire dar nu ti-o primeste nimeni pt k nu ai bani nu ai sanatate nu ai loc de munca nu ai casa nu ai sprijin moral nu ai aproape nimic traiesti intr-o societate plina de prejudecati si condusa de legea junglei ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s